Kiwi, unul dintre cele mai apreciate fructe



Kiwi, unul
dintre cele mai apreciate fructe de către nutriţionişti, scade riscul de
obezitate, asociată adesea cu bolile cronice severe, cum ar fi cele
cardiovasculare şi diabetul zaharat.

Kiwi este un
aliment nutritiv dens, ceea ce înseamnă că este bogat în nutrienţi şi sărac în
calorii. Este foarte bogat în vitamina C (85%) şi vitamina K (31%). Alte
minerale şi substanţe din compoziţia fructului verde-acrişor sunt: magneziu,
fier, calciu, vitaminele E şi B6, acid folic, cupru, crom, potasiu, mangan.
Seminţele de kiwi încorporează toţi nutrienţii: proteine, vitamine, minerale,
acestea fiind comestibile. Fructul are, de asemenea, o mulţime de
antioxidanţi şi reprezintă o sursă importantă de fibre. 

Un fruct de mărime medie acoperă nevoile zilnice
de vitamina C ale unui adult, conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât
portocala şi un sfert din necesarul zilnic de vitamina E, recomandată. 

Kiwi are un puternic rol antioxidant,
antiinflamator, protector cardio-vascular, ajută la reglarea tensiunii
arteriale, previne îmbătrânirea, scade colesterolul, împiedică depunerea
plăcilor de aterom pe pereţii vaselor, are rol antitrombotic, anticoagulant,
protector al sistemului nervos etc.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de
kiwi includ menţinerea tonusului pielii şi a texturii acesteia, în special
datorită abundenţei de vitamina C, care lucrează în corpul omenesc asemenea
unui antioxidant pentru a ajuta la prevenirea efectelor provocate de soare,
poluare şi fum.

Un aport adecvat de vitamina C s-a dovedit a fi
util în stoparea avansării bolilor, precum osteoartrita, artrita reumatoidă şi
astmul, dar şi în prevenirea cancerului de colon, a aterosclerozei, a bolilor
de inimă şi a diabetului zaharat. Vitamina C este necesară pentru funcţionarea
sănătoasă a sistemului imunitar. Consumul de fructe bogate în vitamine C poate
conferi un efect semnificativ de protecţie împotriva simptomelor respiratorii
asociate cu astm, cum ar fi strănutul.

Kiwi este şi o sursă foarte bună de fibre
dietetice. Cercetătorii au descoperit ca dietele care conţin o mulţime de fibre
pot reduce nivelul ridicat de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli
de inimă şi de atac de cord. Fibrele sunt, de asemenea, bune pentru eliminarea
toxinelor din colon, astfel fiind utile în prevenirea cancerului de colon. În
plus, fructele kiwi, bogate în fibre, sunt bune pentru păstrarea nivelului de
zahăr din sânge pentru pacienţii cu diabet zaharat.

Datorită conţinutului ridicat de potasiu, kiwi
poate ajuta la anularea efectelor sodiului din organism. O creştere a aportului
de potasiu, împreună cu o scădere a consumului de sodiu este cea mai importantă
schimbare dietetică pe care o persoană o poate face pentru a reduce riscul de
boli cardiovasculare şi a accidentului vascular cerebral.

Fructele kiwi conţin un număr de antioxidanţi
sănătoşi, inclusiv quercetina şi luteina, care este cel mai abundent în
compoziţia fructului kiwi, promovează sănătatea ochilor. 

Vitamina K1, care este destul de prezentă în
fructul kiwi, promovează sănătatea oaselor şi a rinichilor şi este esenţială
pentru coagularea sângelui. Un studiu de la Universitatea din Oslo a
constatat că un consum de două până la trei kiwi pe zi a redus semnificativ
riscul de coagulare a sângelui. În studiu s-a menţionat ca aceste efecte
au fost similare cu cele ale unei doze zilnice de aspirină pentru a îmbunătăţi
sănătatea inimii, potrivit www.medicalnewstoday.com.

Efectele laxative naturale ale fructelor kiwi
menţin sănătatea, fiind folosite, din timpuri îndepărtate, ca un remediu
natural împotriva constipaţiei. 

În cadrul unui studiu s-a constatat, de
asemenea, că prin consumul a trei porţii de fructe pe zi, degenerescenţa
maculară a fost diminuată cu 36%. Niveluri ridicate de zeaxantină şi
luteină din kiwi sunt considerate a contribui la acest efect.

Consumul de fructe kiwi nu este indicat
persoanelor alergice. Semnele de alergie la kiwi includ senzaţia de iritare în
gât, umflarea limbii, probleme la înghiţire, vărsături şi urticarie. În cazuri
rare, kiwi ar putea încetini coagularea sângelui, determinând creşterea
riscului de sângerare.

Articolul Kiwi, unul dintre cele mai apreciate fructe apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul