Viceprimarul orașului Bumbești-Jiu, Cristian Păunescu, a fost găsit incompatibil de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Viceprimar din 2012, Păunescu știe cine l-a reclamat la ANI. „Nu sunt adversarii politici”, spune vicele, mutând discuția spre partenerii de alianță politică. „Mi se pare incorect. Voi contesta în instanță”, ne-a declarat viceprimarul PSD.
Agenția Națională de Integritate a explicat motivul pentru care viceprimarul din Bumbești-Jiu s-a aflat în stare de incompatibilitate. „În perioada 25 octombrie 2012 – 3 august 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Colegiului «Mihai Viteazul» Bumbești-Jiu, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, a anunțat ANI.
„Aștept raportul ANI”
Viceprimarul Păunescu susține că nu a primit încă raportul ANI, însă va urma toți pașii legali pentru a-l contesta. „Eu nu am primit decât o informare din partea ANI, nu am primit raportul prin care să mă anunțe dacă am fost sau nu declarat incompatibil. În informare mi se spune că au fost identificate elemente în sensul existenței unei stări de incompatibilitate. Eu le-am transmis un punct de vedere”, susține viceprimarul.
Mai mult, Păunescu consideră „incorectă” decizia ANI, de vreme ce nu a câștigat vreun leu de pe urma faptului că a reprezentat Consiliul Local în cadrul liceului din oraș. În plus, Păunescu cunoștea foarte bine situația Colegiului „Mihail Viteazul”, fiind vreme de șase ani administrator de patrimoniu în cadrul unității de învățământ. „Mi se pare nelegal, dacă pot să spun așa, mi se pare total incorect. De fapt, eu am fost în consiliul de administrație al liceului ca reprezentant al Consiliului Local, nu ca viceprimar. Și, în plus, nu am fost remunerat. După cum știți, și Legea 1/2011 prevede că autoritățile publice locale asigură, în condițiile legii, buna desfășurare a învățământului preuniversitar în localitate. Și cum poți să asiguri mai bine buna desfășurare decât să ai tu, Consiliul Local, reprezentanți sau primarul să fie într-un consiliu de administrație. De asta s-a și schimbat legislația și acum se pare că se va modifica și codul administrativ”, mai afirmă Păunescu.
„Turnat” de partenerii politici
Viceprimarul PSD din Sadu știe cine l-a reclamat la ANI. În mod paradoxal, nu este vorba despre adversarii săi politici, ci taman de partenerii de coaliție, ALDE. „Probabil că unor persoane nu le-a convenit faptul că în Primăria Bumbești-Jiu a funcționat foarte bine administrația, s-au făcut investiții, cel puțin de două mandate, de când suntem aici primar și viceprimar. Se știe cine a transmis sesizarea la ANI. Culmea e că nu sunt adversarii mei politici, ci consilierii locali de la ALDE, parteneri politici cu ghilimelele de rigoare, pentru că nu au susținut niciodată proiectele din orașul Bumbești-Jiu. Au recunoscut asta în ședința de Consiliul Local, s-a specificat și în procesul-verbal al ședinței”, spune Păunescu.
Vicele din Bumbești-Jiu va acționa ANI în instanță. „Voi urma calea instanței, pentru că mi se pare anormal. Nu am avut și nu am firmă, nu am fost decât în interesul comunității. Aștept raportul, o să urmez calea legală și sunt convins că voi avea câștig de cauză”, ne-a mai declarat Păunescu.
Potrivit ANI, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
IRINA IRINOIU